Ma tean, et see peaks olema suuresti jooksuteemaline blogi, aga viimasel ajal tunnen ma üha enam, et mu väikeses peas on arusaamasid ja mõtteid, mis tahavad kirja panemist.

 


Me kõik teame kindlasti rohkem kui ühte sellist inimest, kes ei saa endaga just kõige paremini hakkama. Kui asjad ei lähe täpselt nii nagu soovitud/plaanitud, tõuseb sellest palju pahandust.
Õnnetused, ootamatused, plaanimuutused, takistused – see kõik on sellistele inimestele tõsiseks katsumuseks.

Ma ei ole ise kunagi päris selline olnud, kuid indlasti on olnud aegu, kui olen veidikene vastuvõtlikum välistele mõjutajatele.

Minult küsitakse päris tihti, miks sul kõigest nii ükskõik on?

Tegelikult on see täiesti vale arusaam. Kohe kindlasti mitte, ei ole mul kõigest  ümberringi toimuvast ükskõik. Ma lihtsalt olen õppinud vahet tegema olulisel ja mitte olulisel. On situatsioonid, mis väärivad mu emotsioone ja olukorrad, mis on lihtsalt paratamatud.

Ümber läinud kohv, on lihtsalt ümber läinud kohv. Liikluses kellelegi tagant otsa sõitmine, on õnnetus. Parkimistrahv on hooletus. Lapse panni serval põletada saanud käsi on kogemus.

Kohvi saab ära koristada, auto parandada, trahvi tasuda/vaidlustada, last kallistada ja õpetada.
Mõistad? Millele sina keskendud? Paratamatusele või lahendustele?

Mis iganes juhtus, on juba juhtunud. Aega tagasi keerata ei saa. Kõik mida sa teha saad, on juhtunuga tegeleda.



„Ei ole vahet, mis sinuga juhtub, loeb kuidas sa olukorrale reageerid!“ 

Ma ei tea kust täpselt see tsitaat pärineb, aga minu arust on see täpselt naelapea pihta. Asjad juhtuvad ja see on paratamatus!

Mul on kasvatada kolm last ja uskuge mind, asjad on rohkem põrandal kui laua peal. Kui ma reageeriks igale „õnnetusele“ negatiivselt ja emotsionaalselt,  ei teeks see head mulle ega lapsele. Veelkord asjad lihtsalt juhtuvad. Kogemata, meelega – EI OLE VAHET!

Sama kehtib piinavate mineviku varjudega. Sul on valida, kas tarida sada aastat tagasi juhtunud asju terve elu endaga kaasas või lihtsalt leppida ja teadvustada, et saa ei saa mitte midagi enam muuta. Kas miski saab veel lihtsam olla?



Kuidas olla leebem nii enda ja end ümbritsevate inimestega?

Minu kolmeaastase tütre lemmik fraas on „Ikka juhtub!“ Täpselt nii ongi, IKKA JUHTUB! Ju olen, ma seda piisavalt palju kordi öelnud.



Kui sa jõuad mõistmiseni, et kõik ei olene sinust ja sa ei ole koguaeg nö. puldis (st. ei kontrolli kõike) ja igal situatsioonil ei ole alati mingi põhjus või tagamõte, siis võid sa tunda kergemalt hingata.

Kujuta ette näiteks situatsiooni, kus sa pead tööpäeva hommikul kell 8.45 Piritalt kella üheksaks Kristiinesse kohtumisele jõudma. Sa võid närvitseda, higistada, küüsi närida ja kõike seda negatiivsust endas läbi elada või lihtsalt leppida faktiga, et sinust ei olene midagi. Hingata rahulikult sisse ja teadvustada, et sa jõuad Kristiinesse täpselt nii kiiresti, kui sa sinna jõuad. Sinu tõmblemisest ja negatiivsetest emotsioonidest ei muutu mitte midagi. Ainukene kellele sa liiga teed, oled sa ise.



Mäletan kuidas aasta eest  mul nädala algusel tööarvuti kontorist ära varastati (ei hakka täpsemalt rääkima). Samal nädalavahetusel kasutas mul naine äsja ostetud uut sülearvutit ja kallas selle kogemata kohviga üle. Ma ütlen täiesti ausalt, silm ka ei pilkunud.

Ma ei saa seda situatsioon enda käe järgi kujundada, seega jääb mul üle vaid leppida ning parima võimalikul lahendusega lagedale tulla. Ei aita kellegi sõimamine, mõnitamine, ega ka tühi hädaldamine. Ainukene võimalus on antud situatsioonis võimalikult targalt ja asjakohaselt toimida.

Muide, seda postitust kirjutan ma praegu täpselt samas kohviga üle valatud arvutis.
Positive mindset 2 win!

„Ei ole vahet, mis sinuga juhtub, loeb kuidas sa olukorrale reageerid!“



Kui küsida suvalistelt inimesel, mis teeb inimesed paksuks, siis 99% juhul saame vastuseks SÜSIVESIKUD. Süsivesikud võrdub tänapäeval rasv/ülekaal/kahjulik eluviis.

Ma pean viimasel ajal põhimõtteliselt iga päev kellelegi seletama, et tegelikult on asjad hoopis vastupidi. Süsivesikud on energiarikka elu aluseks. Fakt!

 

Ma olen 181 cm pikk ja kaalun ~67kg. Oma igapäevaste asjatoimetuste tegemiseks vajan ma umbes 10g süsivesikuid iga kilogrammi kohta. See teeb 670g süsivesikuid päevas.

Valku on tavalisel inimesel tarvis umbes 0,8g iga kilogrammi kohta päevas. See tähendab minu jaoks 53,6g.

Eilne päev

- Hommikuks sõin ma 5 keskmise suurusega banaani, ühe 1,2kg ananassi ja ~150g rafineeriamata roosuhkurt. Nendest komponentidest ja veest sai umbes 2l maaaagusat smoothiet.

Süsivesikud: ~438g
Valku: ~12g
Rasva: ~5g

- Lõunaks sõin ma umbes 300g riisi, 100g maisi, pluss mingi kaste

Süsivesikud: ~262g
Valk: ~30g
Rasva: ~5g

- Õhtuks sõin ma pastaroad köögiviljadega

Süsivesikud: ~280g
Valku: ~30g
Rasva: ~8g

Kokku:
Süsivesikuid: 980g
Valku: 72g
Rasva: 18g


Siia juurde tuleb veel igasuguseid vahepalasid. Paar mangot, datlid, midagi magusat, joogid jne.
Kõik samuti väga kõrge süsivesikusisaldusega. Kokku teeb see liialdamata ~4-7000 kalorit päevas.



Süsivesikud ei tee sind paksuks! Rasv ja valk on nendeks patuoinasteks.

Süsivesik ei võrdu šokolaad, küpsis, kook jms.! Nendest toiduainetest saad sa küll suure hulga süsivesikuid, aga lisaks veel peaaegu samasuguse hunniku ebavajalikku RASVA. Kui süsivesik läheb enamjaolt koheselt kasutamiseks, siis üleliigne rasv pannakse mustadeks päevadeks hoiule.



Süsivesikud on sinu keha põhiliseks energiaallikas. Sinu lihas- ja aju rakud eelistavad süsivesikuid enam kui teisi energiaallikaid.



Kui ma sööksingi vajaliku koguse süsivesikuid näiteks šokolaaditahvlitest, oleks minu päevane tarbitud kalorite kogus 30-40% suurem.



Võta oma eilse päeva menüü ette ja kirjuta oma tarbitu samamoodi paberile. Kuidas jaotub sinu rasva, valgu ja süsivesikute osakaal? Mõistad, miks sul on see lõputu magusa isu? Miks sa koguaeg nii tujukas oled? Jah, just selle pärast, et su keha on tihtipeale energiavaeguses.



Arva mitu grammi süsivesikut sa ühest tavalisest praest saad? Enamasti 200g liha ja 100g kartulit/riisi/makarone. See teeb kühvliga valku ja rasva ning kõigest näpuotsaga süsivesikuid.


Väike lõik ajakirjast Jooksja.

Keha saab energiat ka valgust ja rasvast. Aga see on kulukas ja keerukam protsess. Miks mitte hellitada oma keha alati kvaliteetse ja kergesti kättesaadava  energiaga?


Toetab Blogger.