Lõigutrenn paljajalu

/
1 Comments
Olen nüüd nii mõnegi trenni saalis tartaani peal teinud. Enamasti suhteliselt kiired lõigud. Igat trenni alustan Sauconi A6-ga, lõikude ajaks pistan jalga olematu kaaluga New Balance RC 5000 ja lõppu olen mõned rahulikud tiirud paljajalu teinud. Just need viimased lõdvestusringid on alati nii mõnusalt kerged ja vabastavad tundunud. 


Mõnda aega olen mõelnud, et äkki suudan paljajalu isegi kiiremini ja väiksema pingutusega joosta, kui nende spets kergete ja ekstra haarduvusega tracki sussidega.


Täna jooksin Lasnamäe kergejõustikuhallis jällegi paar kilti sauconitega soojaks, new balance-ga 6x150 kiirendused ning veel 2x4000m ~ 3.28 min/km keskmist.

Kuna Urmas on omadega Valencia maratonil, otsustasin viimased 2x2000m paljajalu joosta. Ma ei tea, kas põhiringil on üldse lubatud paljaste jalgadega tiirutada. Anyway, panin minema puhtalt enesetundele keskendudes ja tempot vaatasin vaid iga kilomeetri lõpus. Ülla ülla 3.20/3.26 ja 3.23/3.20 min/km.



Mõni võib nüüd öelda, et loogiline, enne jooksid 2x4000m ja paljajalu ainult 2x2000m.
Samas kui sul on juba 8km tempot all, siis tahes tahtmata need kahe kilomeetrised on ikkagi rasked.

Kummalin, et tossudeta lõigud möödusid palju väiksema pingutusega ning isegi veidi madalama pulsiga. Koguaeg oli selline tunne, et üks/kaks korralikku käiku on veel lisaks.


Joosta 3.20 tempoga paljajalu tundub barefoot võhikule päris koleda ettevõtmisena. Minu jalad olid/on aga igati vinks vonks korras ja valutud. Natuke tõmbas hõõrdumise tõttu tallaalused hellaks, aga põrutuse mõttes null probleemi.

Loomulikult ei soovita ma nüüd igal ühel saali minnes tosse nurka visata, aga mõned prooviringid võiks ju huvi pärast teha. Ma luban, et te ei saa endale paari ringiga liiga teha. Ainukese litaka saava ilmselt harjumist vajavad sääred. Nende olukorrale tasub jooksvalt ekstra tähelepanu pöörata.


Ainukene loogiline seletus mõnusale minekule on minu küllaltki laiad jalalabad.
Pänta, mis pänta. Enamik tosse ja ka kingi on tehtud nö. kreeka jala stiilis, ehk suhteliselt kitsa liistuga. Äkki saan paljajalu korralikult terve jalalaba tuge ja tõuget kasutada. Et siis pöid ei pea igal sammul end kitsa talla peale mingit moodi ära mahutama.


Peaks uurima, kas turul on mõnda laia liistuga naeliku paari, veidi kummaline oleks talvel 3000 võistlustel hoopis paljaste jalgadega joosta. :)

1 kommentaar :

  1. Kindlasti vaadatakse sind seal imelikult :) Vene kergejõustiku koondisesse ei pidavat asja olema enne, kui sa ei suuda ilma vigastuseta paljajalu 7m kõrguselt alla hüpata. Jooksjad kes veel lugenud ei ole, siis kohustuslik kirjandus peaks olema http://www.apollo.ee/jooksjana-sundinud.html

    VastaKustuta

Toetab Blogger.