kolmapäev, mai 22, 2013

Garmin Forerunner 610 Touch Screen

Nagu lubatud sai, väike ülevaade Garmin Forerunner 610-st.


Garmini esinduspood - kui üks sportlane on otsustanud enda treeningvarustuse hulka arvata suhteliselt krõbeda hinnaga toote, soovib ta kindlasti julgustavat nõu, et just tema välja valitud seade vastab kõikidele ootustele. Loomulikult tegin ise korraliku eeltöö ning teadsin täpselt mida tahan, aga usun, et selliseid pimesi ostjaid on omajagu.

Klienditeenindus sisaldas sellel korral „Tere,“ ja „Nägemist.“ Justkui oleksin külapoest pätsi saia ostnud. Loomulikult ei oota ma mingit ülepingutatud tähelepanu, aga vähemalt facebooki chati oleks võinud härra viieks minutiks ootele jätta. :) Okei, ei ole lugu. Sain oma kella ning see on kõige tähtsam!
Juhul kui mõni uuem lugeja ei tea, omasin eelnevalt Garmin Forerunner 405-e. Natuke suurem, raskem ja vanamoodsam. Disaini erinevus kahe kella vahel on suur. Üks näeb välja nagu „üritasime midagi stiilset teha“ ning teine on lihtsalt loomulikust võrratu. Mitte midagi üleliigset, puhas korralik elegantne.
Funktsionaalsus on mõlemal kella praktiliselt sama. Kõik mis oli 405-s on ka 610 olemas. Mingit suurejoonelist lisafunktsiooni 610 ei oma. Seevastu on kogu sisu üldine ülesehitus ülimalt lihtsaks muudetud! Alustades sellest, et sa ei pea mingite nuppude abil menüüdes ringi kruvima ning lõpetades sellega, et treeningu alustamiseks pead tegema vaid kaks näpuliigutust.
Forerunner 405-l pidid esiteks GPS sisse lülitama (kolm liigutust), seejärel treeningmodei valima(kolm liigutust), seejärel satelliidi ühendust ootama ning „start“ nuppu vajutama. Forerunner 610 libistad näpu üle ekraani ja vajutad starti, kõik muu vajaliku teeb kell ise ära.

Vana kell leidis satelliidid ca. 40-60 sekundiga, uus kell saab samaga hakkama vähem kui kümne sekundiga. Garmin connecti tempograafik on kordi „puhtam.“ st. et GPS ei kaota treeningu käigus enam hetkekski signaali.

Mõnus lisavigur on väike vibramootor. Kui vana kell vaid piiksus seadistatud vahemaa läbimisel, siis uus kell annab märku ka kerge vibratsiooniga (nagu telefon). Võib-olla tundub see enamikule mõttetu, aga mina olen ikka mitmel korral 500 meetrised intervalli osad 1000 meetristeks jooksnud. Põhjuseks liigne süvenemine või automüra.
Üks mõnus tilluke uuendus on „open end interval/rest.“ Vanal kellal pidid seadistama kindla ajalise või distantsilise limiidi. Näiteks 500m tempo / 500m rest. Näiteks fartleki puhul on väga oluline, et peale tempo osa jõuaksid taastuda ning pulss normaliseeruks. Kui aga tempo osa juhtub lõppema mõne korralikuma tõusu jalamil, siis peadki alustama uut tempo osa ajuvabalt kõrge pulsiga. Ehk siis koormad end mõtetult üle. „Open end“ valik lasebki joosta nö. õige fartleki, ise valid uue tempo osa alguse. (PS! Enese distsipliin on sellisel juhul väga oluline! Ei tohi „unustada“ end liiga pikalt puhkama!)
Uuemate kelladega on seotud uus Garmin Connecti funktsioon „Training effect“. Esimese hooga pidasin seda täiesti mõtetuks. Mingi 1-5 punkti andmaks ülevaadet treeningu efektiivsusest. Aga lõpuks lugesin juurde ning sain teada, et kogu see info toetud pulsile ning Garmin võtab arvesse igat varasemat treeningut. Varasemate treeningute alusel analüüsib kell su treeningvõimekust ning hindab iga uue trenni lõpus tulemust. Ehk siis, su kell on võimeline su kehalist võimekust hindama/õppima.

Vana kella pulsivöö oli raske ja puine. Vahel püsis ilusti kehal, vahel mitte. Kui ta võistlustel tilbendama hakkas, ajas ta mind ikka korralikult närvi. Niigi on raske ja siis kaku veel pulsivööd iga 500m järel üles.

(see on uus pulsivöö)
 
Uus vöö on nagu õhuke riideriba. Alla ei vaju ning praktiliselt ei tunnegi seda oma kehal. Millegi pärast ta hõõrub pisut. Treeningu ajal ei tunne midagi, aga rinnal on alates kella soetamisest punased kriimud.

 
Kui kellelgi peaks nüüd ostusoov tekkima, siis soovitan siiski kell Eestist osta. Põhjus väga lihtne - kaks aastat garantiid. Samuti ei tule hinnavahe teab mis suur, sest välismaalt tehnikat tellides tuleb Eestis lisaks ka impordi käibemaks tasuda, mis on umbes 40€. Eestist ostes puudub ka petta saamise risk. Kui ma ei eksi siis E-bays müüakse suur osa kellasid ilma pulsivööta. Eestis oli see kohe komplektis.
Kindlasti tehke ka 5€ kliendi kaart mis annab ligi 30€ soodustust. Ehk siis võidate ~25€. (Võin ka oma kaarti laenata!)
Kokkuvõttes oli väga rahul. Esialgu tundsin, et laristasin mõttetult raha, sest töötav kell oli ju tegelikult olemas. Nüüd võin öelda, et kellal ja kellal on suur vahe ning ei kahetse natukenegi antud väljaminekut.

Paar tähtsat testi:
http://www.youtube.com/watch?v=molQVlTtDDo
http://www.youtube.com/watch?v=Y6jmGiqobJg
Kindlasti küsige huvi korral juurde, vastan hea meelega!

11 kommentaari:

  1. Tundub huvitav.
    Üldjuhul peaks ju kelladel (ja ka muudele elktroonikavidinatel) olema ülemaailmne garantii, kas selline asi garmini puhul ei kehti? ega ma muidugi tea seda värki täpsemalt :D
    välimsaalt ostes läheb maks lisaks, kui osta väljaspoolt euroopa liitu, euroopa liidu piires ei peaks midagi juurde maksma. Endal mingit kaupa ostes, on vaid korra tulnud juurde maksta, kuna ostsin USA-st, ülejäänud kaup on olnud EU-st, siis pole probleeme maksudega olnud :P
    olenevalt treeningust, näiteks NIT puhul, ei tohigi pulss intervalltreeningu puhul alla langeda oluliselt ning treeningmõju on tänu sellele oluliselt suurem ja kasulikum. aga muidugi tavaintervalltreeningu puhul tahaks muidugi, et pulss piisavalt langeks :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Enamik e-bays müüdavatest kelladest on "factory refurbished." St. et nad on tehasesse mingi veaga tagasi tulnud, parandatud ja kontrollitud ning siis uuesti müüki paisatud (seetõttu ka madalam hind). Igal pool mujal on minu teada hinnavahe praktiliselt null (kui shipping arvesse võtta).

      Olegem ausad, mingit hilisemat garantiijama kuskilt välismaalt taga ajada on ikka kohutav ettevõtmine. (Kui muidugi Eesti esindusse ei või sisse marssida).



      Minu need "tähtsad" treeningplaanid :) panid lausa kohustuse, et pulss peab alla 150-le tulema. Mäletan et simesed sellised trennid lasin ühtlaselt 165-180 pulsiga. :) Nüüd kukub pulss väga kiiresti alla.

      Ütle nüüd, et olen valesti treeninud. :)

      Kustuta
  2. 1. Kas vana 405 vööd ei saa kasutada koos selle kellaga?
    2. Kuidas vihmaga/higiga asi toimib? 405 vähemalt minul vihma käes, või lihtsalt suurema higi tõttu jukerdab bezeli kasutamisel.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tead see vana vöö oli/on nii raske ja ebamugav. Isegi kui ta nüüd jääbki hõõrmua, siis ikka kasutan uut edasi. Treeningu ajal ei tunne midagi. Ainult pesus kipitab natuke. Tegelikult pole ka süvenenud, milles täpselt asi on. Peaks uurima! :)

      O jaa...405 läks vihmaga lolliks. Vahel ajas ikka korralikult närvi. Piuksus ja klõpsis ekraanivaateid edasi/tagasi.

      Selle kellaga on muretu. Tal on mingi spets topelt kihiga ekraan vms. Vihm ei mõjuta mitte üldse.

      Vaata videot:
      http://www.youtube.com/watch?v=molQVlTtDDo

      I.

      Kustuta
    2. Väga hea siis. Mulle endale lihtsalt 405 vöö istus, kannan max 1-2x nädalas vööd.

      Aga süvendasid oma postitusega veelgi mõtet 405 välja vahetada :) Ahjaa, aku kohta ootaks ka kommentaare. 405 mahutavus on ikka aastatega kahanenud, see oleks ka üks põhjusi, miks plaan välja vahetada. Lisaks siis see tüütu bezel, järjekordselt lagunev kellarihm, ning lihtsalt soov ägedama asja järele :)

      Kustuta
    3. Minu 405 aku kestis kuidagi kahtlaselt kaua. Nädalas korra/kaks laadisin. (seda igapäevase kasutamise juures).

      Uus kell on nüüd isegi rohkem töös (2 trenni päevas). Püsib umbes sama hästi. Aga võta arvesse vibraalarm ja täpsem GPS (st. arvatavasti tihedam signaal).

      Minu arust peab Garmini tooteid meeldivalt harva laadima. Loomulikult pikema ultramaratoni puhul tuleb akust puudu.

      Aku osas on 610-l üks nõme detail. 405-l näed akuprotsenti (nt. 45% jääk), 610 puhul näed seda vaid laadimisolekus.

      Muidu on menüüs vaid väike akupilt, mis ei anna täpset ülevaadet. Loodan, et nad parandavad selle tulevikus updateiga ära.


      Mul olid vahetmaiseks kõik samad põhjused! :)

      Kustuta
  3. Mul 410 ja ma hoian alati GPS-sees. Ta läheb nagunii, kui ei kasuta parasjagu puhkereziimile, mis ei kuluta akut. Hoian 3tüütut näpuliigutust kokku. Aga vana vóó tahab hästi tihedat kehakontakti, muidu võib ühendus katkeda. Kellarihm lagunes jah vahepeal ära, aga superatack ja on kestnud pea aasta ilusti, samas polari kellad juba kolm korraliku kella olen ära visanud rihma purunemise tõttu ja neid parandada ka ei saa või vahetada, kuna nad on liimitud korpusele

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Millegi pärast arvasin koguaeg, et GPS tuleb manuaalselt välja lülitada. :)

      Tundub, et pea kõigil (405-410) on see kellarihma probleem.

      610 tundub korralikult tehtud olevat, aga eks saab näha.

      Kustuta
  4. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  5. Pole ise Garminit kasutanud, ega muid sisseehitatud gps-ga asju. Kasutan Polar rcx5 koos gps mooduliga, mis on küll vahel tülikas eraldi tükina tasku pista, just suvel, kuid seeeest kestab laetav gps ca 20tundi tööd ning kell ise vist aasta. On siis Garmin mingis osas niipalju parem, et tasub nii sagedast laadimisvaeva?

    VastaKustuta
  6. Mingit vaeva küll see laadimine ei võta. Paned kord-kaks nädalas seina või arvuti külge ja paari tunniga on täis. Nagunii laed andmeid arvutisse ju.

    VastaKustuta