neljapäev, jaanuar 17, 2013

Vibram & Speed

Palun vabandust, kui viimasel ajal mu jutt liiga Vibramite keskseks on muutunud. Paratamatult on barefoot running minu jaoks uus ja huvitav ning iga treening pakub üha uusi elamusi. Loodan, et minu nö. eksperiment pakub siiski huvi nii mõnelegi vanale kui ka uuele jooksusõbrale.

Nagu ma eile mainisin, ei jõua ma kiiremaid treeninguid ära oodata. Kuidas käituvad Vibramid ja jalad kõrgema tempoga?! Kärsitu nagu ma olen, tegingi eile proovi.

Esialgse plaani kohaselt pidin jooksma vaid väga kerged 4km. Kuna enesetunne oli oodatust parem ning jalad tundusid ka justkui uued, otsustasin kiirust katsetada. Jooksin end kahe kilomeetriga soojaks ning panin ajama. 500m kiirendust, 250m rahulikku – korduseid vaid neli tükki.

Esimene ots kulges õrnalt ülesmäge. Võtsin enam-vähem rahulikult. Meeldivalt kiire jõukohane tempo. Viiesaja meetri pärast vajutasin kella kinni ning keskmiseks tempoks näidati mulle 3:50 min/km. See oli üllatav. Pulss läks vaid 170ni. Sama tempo suutsin eelmisel aastal esimeste võistluste eel jalgadest välja võluda.

250m puhkust sai päris kiiresti läbi. Pulss kukus ilusti alla 147/150-le. Uus 500 meetrit ootas ees.

Kuna mu kell ei olnud intervallidele seadistatud, pidin ise õige distantsi pealt lap’i kinni vajutama. Teine 500 meetrit kujunes seetõttu kogemata 750m-ks. Tempo osa lõpus näitas kell 3:40 min/km. Keskmine pulss kiirenduse osas samuti vaid 170 bpm.  Whaat!? Neid numbreid pole ma vist veel kunagi varem oma kellal näinud. Arvestades veel asjaolu, et õues on lumine ja libe.

Olin enam kui kindel, et kolmandal ja neljandal kiirendusel kukub tempo alla. Kuna tavaliselt ongi esimesed otsad kiiremad ja seejärel langeb tempo reaalsesse vahemikku. Aga ei, samuti 3.33/3.36 min/km. Ja selle juures ei mingit üleliia ähkimist/puhkimist.

Distants oli muidugi lühike ja korduseid vähe, et tõeliselt põhjapanevaid järeldusi teha. Aga vähemalt sain Vibramid proovile panna. Tempo osa oli jalgadele väga meeldiv. Igasugune lihaspinge kadus ning jalad liikusid tavalisest hoopis erinevalt. Justkui ülikiire põlvetõste- ja sääretõstejooksu segu.
See kiirus pani mind veel enam pöiale maanduma. Ei mingit põrutust, valu, libedust.

Täna on jalad kergelt hellad. Otsest valu ei tunne, aga mingid uued kasutatud lihased annavad endist märku (seda kõige enam säärte eesmistel väliskülgedel).

Ma ei tahaks seda veel nii vara öelda, aga mulle tundub, et jooksutosse ma enam jalga panna ei taha.

Siin ka üks mõnus video koos soovituste ja selgitustega.
 

4 kommentaari:

  1. Tere,
    olen Sinu blogi lugenud pikemat aega ja järjest enam on hakanud tekkima huvi Vibramitega jooksu vastu. Olen suht kehva netis otsija ja seetõttu sooviksin teada, kus Maardus neid osta saab või mõnest muust poest? Ei ole neid kusagil märganud :)

    VastaKustuta
  2. Tere
    Vibram FiveFingers Eesti kontaktid ja aadress (Fosforiidi 4, Maardu) on näha nende Facebooki lehel http://www.facebook.com/fivefingersEstonia

    VastaKustuta
  3. Tere, Tasub siiski olla ettevaatlik nende Vibramitega. Viimasel ajal tehtud uuringud on kinnitanud märgatavat vigastusriski suurenemist. http://www.runnersworld.com/barefoot-running-minimalism/study-vibram-fivefingers-lead-greater-risk-foot-bone-injury

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Suhteliselt eksitav artikel. Lõhnab tuima mahategemise järele. Panna üle öö mingi kamp vibramites jooksma ning kasvatada nende läbitavat maad nii kiiresti....ongi tulemuseks vigastused. Seda võin ka oma kogemusel kinnitada. Üleminek võtab aega. Ja mitte vähe....

      Kannaluu vigastus? Kogu vibrami point ongi jala eesosale maandumises. Need taiganpead oleksid endale eeskätt selgeks tegema, kuidas uute jalatsiteka joosta tuleb.

      Praegu olen sunnitud tossudes jooksma....mu jalad pole kunagi varem nii meeletult valutanud. Täpselt selline tunne, nagu pistaks koivad iga kord konservikarpi.

      Mingid muudatused on mu jalgadega juba toimunud...nüüd pean jälle ümber harjuma. Loodan kiiresti paraneda ja vibramitega jätkata.

      Usu mind, kui kunagi nad ära proovid, siis.....käid tava tossudest kaarega mööda.

      Kustuta