reede, mai 11, 2012

Isver isver isver

Ma olen pisut närvis. Tegelikult olen veidike rohkem kui pisut närvis. Kui oled valmistunud millegi jaoks nii hoolega, nagu mina seda enda arvates teinud olen, siis tahad näha maksimaalset tulemust.


Ei ei ei, ma ei arva, et teen paar kuud kõvasti trenni ja olen kohe hull tegija. Adun ilusti, et minu lagi on praegu 3.50/4:00 min/km kohta.

Närvis olen just seepärast, et mul napib kogemusi. Samuti seepärast, et kas ma ikka suudan oma eesmärgi täita.

Kas ma toitun enne võistlust õigesti, kas ma tarbin piisavalt vedelikku, kas ma käin eelnevalt piisavalt tualetis :), kas ma saan korraliku stardipositsiooni, kas ma ei koperda kellegi SUURE jala otsa, kas ma ei tõmba end alguses kiirustades kinni jne. jne.

Ilmselt selle hooaja lõpus tunnen end miljon korda rahulikumana. Sest ma actually tean, kuidas mu keha käitub - mis soodustab ning mis pärsib tulemust.

Üks totter lugu on mul juhtunud nii SEB maratonil ja Kõrvemaa jooksul. Kui SEB maratonil ei osanud seda isegi ette näha, siis Kõrvemaa jooksu eel teadsin, et pean ettevaatlikum olema.
Nimelt joogipunktis jooksu pealt vedeliku manustamine. Oeh, ka Kõrvemal juhtus ikkagi nii nagu SEB maratonil, esimeses punktis veerand lonksu, ülejäänud vesi näos/riietel ja maas. Teises joogipunktis jäin reaalselt seisma. Jõin, jalutasin, jõin ja jooksin edasi. Väga professionaalne! :)

Mõtlesin, et peab ju olema mingi nõks/trikk ja oh imet - kõikvõimas youtube ja google.
Ma eeldan, et ei tee end totaalselt lolliks ning Eestis on veel paar inimest kellel polnud aimugi.

Trikk näeb välja nii (pilt on kuskilt "varastatud"):

Lihtsalt vajutad topsi ülemise otsa kokku ning jätad ühte serva väikese augu. Moodustad justkui väikese pudeli/kannu. Midagi ei lenda välja, ei lähe kurku jne. genius! :)

Sätin end juba laupäeva hommikul Tartusse, kava järgi teen imelühikese trenni ka võistluspäeva eel. Eeldatavasti juba vara vara voodisse, et korralikult välja puhkaksin.

Plaanin sellel võistlusel esmakordselt paar energiageeli manustada. Pole seda võistlustel varem teinud. Viimati katsetasin ühel treeningul. Oleksin end peaaegu täis oksendanud. Samahästi võiks pudelist siirupit juua. Öäk! :)

Püüan täna/homme mingi võimalikult neutraalse variandi leida. Kui oskate soovitada, oleksin väga tänulik.

Ilmselt tuleb ka homme väike postitus ning siis järgmine juba peale võistlust.

8 kommentaari:

  1. hmm, päris hea variant. näe ei tulnudki ise selle peale :D:P
    olen küll oma peaga mõelnud jooksu ajal ja surunud pealt kokku plasttopsi aga mitte niimoodi alt vaid ülevaltpoolt (küünarnukk üleval) aga mul lühikesed näpud ja pole kindel, kas saaksin altpoolt täiesti kinni suruda... hmm peab proovima :D
    mul ikka veidike vett näo-särgi peale läinud aga see pole seganud - ongi värskendus :D osadel maratonidel antakse pudelitest, sportotsaga, siis pole üldse probleemi....
    aga eks juuakse ikka jooksupealt ja hoog peaaegu ei lange, jooksusamm läheb ehk veidike ühtlasemaks ja tempokaotus tuleb tasa peale värskendava veesõõmu saamist veidi kiirenenud sammust.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kes see jooksu ajal ikka särgi peale läinud veest hoolib, pigem ikka vedelikupuudus on see mure koht. Kui esimese joogi võistlusel 10/15km peal saad ja päike lagipähe paistab, võib olukord päris raskeks kujuneda.

      Proffidel on muidugi elu mõnus. Esiteks lemmik jook, teiseks pudelist. Ei mingit lödistamist.

      Meiesugused peavad palju imehäid sõpru omama (kes rajaääres passida viitsiks) või siis end üles töötama. "An other reason to become a pro!" :D

      Kustuta
  2. Kõik jooksjad saadaksid mind ilmselt sellise soovituse peale pikalt, aga olen pikematel treeningutel ja ka maratonil joostes kasutanud joogipudelivööd. Seal on 0,5 l pudel sees. Joon seal kus vaja, ei mökerda ennast ja ei pea ka lauataga trügima. Topsist joomisel kipub see joomine ikka ahmamiseks ja lödistamiseks minema, samuti palavama ilmaga ühest topsist reeglina ei piisa. Geeli kohapealt soovitan ca. 10 min enne starti üks sisse võtta ja teine rajale kaasa, mille tarbid kui üle poole maa läbitud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Muretsesin ka endale pudelivöö. Pikad treeningud läbin nüüd sellega. Ühe 0,5l pudeli asemel kaks 0,25l pudelit. Tundus kaalujaotuse mõttes mõistlikum.

      Aga ma ei kannata seda loksumist (treeningul on okei).

      Minu arust peab jooksmisel nii paljule muule keskenduma - jalgade töö, käte töö, kehahoiak, tempo, enesetunne jms. Kui mingid paagid sul seljas üles/alla hüppavad (isegi natukene), siis see kuidagi segab üldist tunnetust ja tähelepanu.

      Seepärast tuleb minul veetopsikutega leppida. :)

      (Minu arvamus)

      Kustuta
    2. Jah, loksumine on pain, aga vöö (mul Salomon) saab nii puusadele panna, et ei loksu. Tulemuseks on turvatunne, et jook olemas ja ühtlasem tempo.Treeningu ajal püüan ka ise tehnikat jälgida, eriti nüüd, kus harjutan Barefoot jalatsitega, aga võistluste ajal siiski pigem jooksen ja keskendun tulemusele.

      Kustuta
  3. Sponser'il on üks maitsetu geel. Kunagi müüdi kaubamajas, aga nüüd seal vist spordiosakonda enam pole. Ma täpselt ei tea, kas teistes spordipoodides on.
    Igatahes ei olnud see nii imal nagu teised. Kuid kui valida pole, siis kallan geeli kurku ja kahman topsi vett peale. Nii on enam-vähem! :)

    VastaKustuta
  4. tsauka! Kule tead ise ei seedi ka neid geele hästi, aga vaatasin et SISil oli midagi ja otsustasin proovida, need polnud nii magusad ja kõlbasid isegi :)

    VastaKustuta