esmaspäev, aprill 30, 2012

Kastid ehk supertoestavad jooksujalatsid

Käisin aprilli esimesel nädalal uusi jooksususse valimas. Ettevõtte nime jätan siinkohal mainimata. Üldiselt väga meeldiv tunnike jutuajamist, arutamist, mõõtmist ja nõuandeid. Filmilindilt oli selgelt näha, kuidas mu jalad maandumisel nö. läbi vajuvad (inglise keeles over pronation). Kuna jalad tegid peale pikemaid distantse valu, otsustasin tarku inimesi kuulata. Soetasin endale New Balancei SUURED jooksusussid - 110€ (pildil).

Filmisime - tõsi, pilt oli hoopis parem. Ütlen ausalt, esimene nädal rajal oli meeldiv! Valu vähenes märgatavalt. Kuid mingist hetkest hakkas kõik allamäge minema. Valu oli tagasi ning lisaks vanadele, hoopis uutes kohtades sh. ahhilleus! Ja see valu oli pretty bad. Hakkasin siis netist videoid vaatama, blogisid ja artikleid lugema.

Kokkuvõtvalt - suurim rumalus, mis üks jooksja saab teha, on endale need supertoestavad jalatsid muretseda. Kogu maailm liigub barefoot running suunas. Isegi suured spordijalatsite tootjad Nike, Adidas, New Balance tulevad viimasel ajal välja uute kollektsioonidega natural motion! Meie, siin Eestis, elame pimeduses. Veel eelmisel nädalal rääkis üks Eesti nimekas pikamaajooksja Terevisioonis pikalt ja laialt, kuidas toestav jalanõu on ainuõige valik. Piinlik, ju siis on vaja laojäägist lahti saada.

Mina hakkasin nahaalselt taastavaid jookse paljajalu tegema. Loomulikult pehmel pinnasel. Uskuge või mitte. Igasugune jalavalu on kadunud. Ma võiks sellest nii pikalt kirjutada, sest loetud on meeletult. Kui huvi on, andke teada. :)


Ise jooksen praegu nendega (Ecco Biom A 2.1). Imehead ja kahjuks imekallid! Head asja ju odavalt ei saa.
Tegelikult hakkavadki juba kuluma, varsti on uusi on vaja! Tundub, et sama mudelit enam kahjuks ei tehta. Ei tahaks väga uut sussidraamat läbi elada. :)

6 kommentaari:

  1. Hea teada, Indrek!
    Mul oli just plaanis sama nimeka pikamaajooksja promo ajel supertoestavaid jooksujalatseid ostma suunduda. Nüüd pean siis pisut aega maha võtma ja põhjaliku eeltöö tegema....
    Kui mahti saad, palun jaga infot, mida Sina nüüd silmas oskad pidada ja millest alustada.

    VastaKustuta
  2. barefoot jooksujalatsid on super asjad, aga kui sul on ikka suured probleemid ja valud jalgades, põlvedes ja alaseljas siis need ei ole kõige õigem valik. toestavat tossu ostes peab silmas pdama seda, et need on loodud sobimaks enamustele inimestele, inimeste jalad aga on kõik erinevad. mina soovitan mõnel asjatundjal oma jalad üle lasta kontrollida ja mõtleksin selliste asjade peale nagu ortootilised sisetallad. neid taldasid valmistatakse erinevat moodi ja mina soovitan sellist varianti mida saab korduvalt muuta ehk siis et kui sul on tõesti läbi vajuvad (over pronated) jalad siis sul on vaja toestust jalgade siseküljelt ja kannaluu ümbert ning seda toestust tuleks järk järgult suurendada kuni su jalad on tagasi õiges asendis. kui selliseid taldasid kanda ja iga kuskil 4 kuu tagant toestust tõsta siis peaks jalad oma loomupärases asendis olema kuskil 2 aasta pärast. kui jalad on õiges asendis ja liiguvad nii nagu nad peavad siis on kadunud valu ka jalgadest, põlvedest ja alaseljast. nüüd kui jalad liiguvad õigesti tuleks kasutada barefoot jooksujalatseid mis lasevad jalal liikuda nii nagu nad peavad.

    VastaKustuta
  3. Kahjuks ei saa Sinuga paljuski nõustuda. Minu tõsised valud said alguse just nendest hiigel jalatsitest. Need toestavad jalatsid ja tallad kaotavad su enda liigeste ja tillukeste lihaste arenemise. Lihased arenevad, mahud kasvavad...aga liigesed ei tule arenguga kaasa. Ükskõik kui ilusad ja toestavad su jalatsid poleks, annab lõpuks kuskilt midagi järele.

    Lisaks kõigele...põlved, selg, ahilleus...põhiline "heelstrike'i" tagajärg. Ja selle eest, et sa ikka kindla peale kannale jooksusammul maanduksid, hoolitsevad just need jalanõud. Aga nagu ma lubasin, kirjutan veel ühe pika pika jutu selle miljoni dollari businessi kohta. :)

    PS! Siin kohal ei väida, et iga alustav jooksja peaks tossud nurka viskama ja oma 60/80/100/120kg-ga kõva kattega teele jooksma minema. ;)

    VastaKustuta
  4. Minule näiteks sobivad just imeliselt need supertoestavad jalanõud :D Enne neid jooksin põhimõtteliselt barefoot oma vanade tennistega :P Ja oi kuidas põlved valutasid...nüüd aga sellist jama pole üldse :) Nii et usun, et see asi siiski äärmiselt individuaalne ja ideaalset retsepti, mis kõigile sobiks ei ole.
    Aga hea, et sa endale oma leidsid :)

    VastaKustuta
  5. Sellised Eccod on Pärnus Kaubamajaka Rademaris täitsa olemas, Tallinnas peaks ka olema ilmselt Roccas ja ehk isegi Järvel.
    Kõndisin ise ka ükspäev prooviks naiste Biom'idega, olid tõesti ülimugavad!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hei, Laura!

      Kirjutasin otse Ecco Eestisse ja Rademari. Ecco Eesti ei müüü ise Biomi ja Rademar ütles, et seda mudelit neil enam ei ole. :(

      Kas sa oled Pärnu osas kindel?
      Roccas ei ole, käisin vaatamas. :(

      Kustuta