neljapäev, mai 12, 2016

Süsivesikud on väga tähtsad!

Kui küsida suvalistelt inimesel, mis teeb inimesed paksuks, siis 99% juhul saame vastuseks SÜSIVESIKUD. Süsivesikud võrdub tänapäeval rasv/ülekaal/kahjulik eluviis.

Ma pean viimasel ajal põhimõtteliselt iga päev kellelegi seletama, et tegelikult on asjad hoopis vastupidi. Süsivesikud on energiarikka elu aluseks. Fakt!

 

Ma olen 181 cm pikk ja kaalun ~67kg. Oma igapäevaste asjatoimetuste tegemiseks vajan ma umbes 10g süsivesikuid iga kilogrammi kohta. See teeb 670g süsivesikuid päevas.

Valku on tavalisel inimesel tarvis umbes 0,8g iga kilogrammi kohta päevas. See tähendab minu jaoks 53,6g.

Eilne päev

- Hommikuks sõin ma 5 keskmise suurusega banaani, ühe 1,2kg ananassi ja ~150g rafineeriamata roosuhkurt. Nendest komponentidest ja veest sai umbes 2l maaaagusat smoothiet.

Süsivesikud: ~438g
Valku: ~12g
Rasva: ~5g

- Lõunaks sõin ma umbes 300g riisi, 100g maisi, pluss mingi kaste

Süsivesikud: ~262g
Valk: ~30g
Rasva: ~5g

- Õhtuks sõin ma pastaroad köögiviljadega

Süsivesikud: ~280g
Valku: ~30g
Rasva: ~8g

Kokku:
Süsivesikuid: 980g
Valku: 72g
Rasva: 18g


Siia juurde tuleb veel igasuguseid vahepalasid. Paar mangot, datlid, midagi magusat, joogid jne.
Kõik samuti väga kõrge süsivesikusisaldusega. Kokku teeb see liialdamata ~4-7000 kalorit päevas.



Süsivesikud ei tee sind paksuks! Rasv ja valk on nendeks patuoinasteks.

Süsivesik ei võrdu šokolaad, küpsis, kook jms.! Nendest toiduainetest saad sa küll suure hulga süsivesikuid, aga lisaks veel peaaegu samasuguse hunniku ebavajalikku RASVA. Kui süsivesik läheb enamjaolt koheselt kasutamiseks, siis üleliigne rasv pannakse mustadeks päevadeks hoiule.



Süsivesikud on sinu keha põhiliseks energiaallikas. Sinu lihas- ja aju rakud eelistavad süsivesikuid enam kui teisi energiaallikaid.



Kui ma sööksingi vajaliku koguse süsivesikuid näiteks šokolaaditahvlitest, oleks minu päevane tarbitud kalorite kogus 30-40% suurem.



Võta oma eilse päeva menüü ette ja kirjuta oma tarbitu samamoodi paberile. Kuidas jaotub sinu rasva, valgu ja süsivesikute osakaal? Mõistad, miks sul on see lõputu magusa isu? Miks sa koguaeg nii tujukas oled? Jah, just selle pärast, et su keha on tihtipeale energiavaeguses.



Arva mitu grammi süsivesikut sa ühest tavalisest praest saad? Enamasti 200g liha ja 100g kartulit/riisi/makarone. See teeb kühvliga valku ja rasva ning kõigest näpuotsaga süsivesikuid.


Väike lõik ajakirjast Jooksja.

Keha saab energiat ka valgust ja rasvast. Aga see on kulukas ja keerukam protsess. Miks mitte hellitada oma keha alati kvaliteetse ja kergesti kättesaadava  energiaga?


9 kommentaari:

  1. See, et selline toitumine sinu puhul toimib, ei tähenda ju, et sa kõigi puhul toimiks?
    Enda kogemusest võin öelda, et kõik ei saa meeletutest kogustest süsivesikutest kõhtu täis, olgugi, et sööb 5-6 banaani korraga. Ainus, mis tekib, on ebameeldiv täiskõhutunne, aga isu pole rahuldatud, midagi on nagu puudud. Samas, kui piisavalt süsivesikuid ja rasvu süües toimib kõik kenasti, ega pea poolt palka (mis kulub, kui peale banaanide ja õunte veel teisi puuvilju süüa soovid)toidule kulutama.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks see "midagi on nagu puudu" tunne on harjumise asi. Ma usun, et kogesin ka seda.
      Oled oma keha ju terve elu "harjutanud" igal söögikorral kaloritihedat toitu saama. Kogus väike kaloreid palju.
      Näiteks riisi kogus on tänu vee osakaalule väga suur.

      Usu mind, mul kulub toidule vähem raha kui sa arvata oskad. Enamike süsivesikurikkaid toiduaineid saab näiteks liha hindadega võrreldes poest poolmuidu.

      Kustuta
  2. Noh, ma söön täpselt vastupidi. Muna, rasvast liha ja piimatooteid, lademetes juustu, avokaadosid ja palju rohelisi köögivilju. Süsivesikuid päevas keskmiselt 50g. Kõik toimib, energiat on palju, tühja kõhtu ei ole, uimasust ei ole, kaal on kah normis, joosta kannatab ka väga ilusti.

    Ainuke mure oli selles, et kui ma süsivesikutest loobusin, oli esimesed 3 nädalat kohanemiseks keeruline. Aga nüüd võin - ilma naljata - kasvõi päev otsa söömata olla, kõht ei lähe lihtsalt tühjaks. Rasvavaru on kehas isegi väga peenetel inimestel 40 000 kcal jagu, võrdle seda maksa ja lihastesse talletava glükogeenivaruga, mida saab salvestada maksimaalselt 2000-3000 kcal.

    Kui natuke googeldada, siis praktiliselt kõik uuringud näitavad, et kui vähendada kas rasvu miinimumi peale (nagu sinul) või süsivesikuid miinimumi peale (nagu minul), läheb kaal mõlemal juhul kiiresti optimaalseks. Kui aga tarbida mõlemaid palju, on see kiire tee ülekaaluni.

    Kokkuvõtvalt, see, mis sa teed, ei ole vale, aga see pole ka ainuõige. Veganina vist ketogeensel toidul olla on üsna keeruline, kuigi õlid, pähklid, avokaadod peaksid üsna hästi toetama. Kui suuri koguseid süüa vaja oleks, see vast on välja arvutatav.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hei, Märten!

      Olen ilusti teadlik ka low-carb toitumisharjumusest. Olen mingil hetkel ka selle kohta palju palju lugenud.

      Tobe oleks vist siin vaidlema hakata kumb toitumisviis parem/halvem on. Seda on juba internetiavarustest tuhandeid kordi tehtud.

      Fakt on, et jätkusuutlikum, eetilisem, soodsam, tervislikum on kindlasti taimne toit.

      Aga kui näiteks olla haruldane low-carb taimetoitlane, siis energia koha pealt...
      ...kuna ei ole kunagi proovinud, ei oska kaasa rääkida.

      Natukene on arusaamatu, miks peaks oma keha piitsutama, kui tänapäeva maailmas energia leidmisega probleeme ei ole?! Piirama, keelama jne. Kui high-carb toitumisel võid praktiliselt piiramatult mida tahes süüa.


      Raske on sportlasena seda ette kujutada. Samuti ei tea ka ühtegi low-carb top level kestvussportlast.

      Kustuta
    2. Keenia ehk siis maailma parimad jooksjad sõõvad suure süsivesikusisaldusega ja vähese rasvaga toitu ning on kõvemad kui valged :) neil küll pole nii kardinaalne see.. Ma võtsin ka kiirelt ja meeletult alla kui enamus tuli süsivesikuid, oli 180cm ja 61kg :P

      Kustuta
    3. Keenia ehk siis maailma parimad jooksjad sõõvad suure süsivesikusisaldusega ja vähese rasvaga toitu ning on kõvemad kui valged :) neil küll pole nii kardinaalne see.. Ma võtsin ka kiirelt ja meeletult alla kui enamus tuli süsivesikuid, oli 180cm ja 61kg :P

      Kustuta
  3. Mitte ainult jooksjad, ka täiesti tavalised inimesed. Aafrika/Aasia - saledad! Enamik kaloreid süsivesikutest.

    VastaKustuta
  4. Täiesti nõus sinu jutuga :) Umbes kaks kuud tagasi sattusin netis pidevalt HCLF vegan-teemaliste artiklite peale. Tundus täitsa põnev, hakkasin rohkem lugema uurima, videosid vaatama ja kõik tundub nii loomulik. Enne katsetasin paleo toitumist ja siis LCHF toitumist aga energiatase oli null, pidev kehv enesetunne ja väsimus.
    Pärast mitut päeva uurimist ja puurimist veganluse kohta, otsustasin proovida ja tulemus oli nii kiiresti näha. Kahe nädalaga kadus kehalt 2kg, kuigi sõin umbed 3000-4000kcal päevas (olen naisterahvas), energiat jätkub. Sportlikud tulemused on ka paremad ja taastumine palju kiirem. Lähiajal tahan minna ka vereanalüüsi tegema, et täielikku pilti oma tervisest ja vegan-elustiili mõjust saada :)

    Igatahes, carb the fuck up inimesed! :D :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Super! Ka minu jaoks igas mõttes elu muutev samm! Enesetetunne, energia, tuju, arusaamad jne.

      ...indeed, carb the f*ck up! ;)

      Kustuta