kolmapäev, august 15, 2012

Eile õhtupoolik

Kui enamik lasteaiakaaslasi unistasid suureks saades politsei või lenduri ametist, olin mina veendunud, et saan ühel päeval arstiks. Hoolimata lapsepõlve unistusest, arsti minust ei saanud. Veel hullem, kasutan ise arstide abi alles viimases hädas. Millegi pärast puudub mul igasugune usk perearstidesse, kuhu esmalt oma murega pöörduma peab. Võin siinkohal isegi liialdamata ideaalse näite tuua.

12 aastaselt astusin enda valmistatud noole (raudora) jalga. Sisenes jala siseküljelt ja kriipis isegi vastu luud. Paari päeva pärast jalale enam astuda ei saanud. Perearst soovitas viinakompressi ja külma. Kaks nädalat lonkamist - muutusteta. Isegi viinakompress muutus valulikuks.
Lõpuks arvas arst, et lonkan äkki juba harjumusest. Et püüdku ma ikka ilusti käia. Kolmanda nädala alguses sain saatekirja lastehaiglasse. Mind kirjutati koheselt sisse ning õhtul toimus juba operatsioon. Põletik oli jõudnud luuni. Kirurg ütles, et paar päeva veel ja  oleksid võinud jalast ilma jääda.

Tahtsin oma jutuga jõuda sinna, et üldjuhul lähen otse traumapunkti või tasulise omaala spetsialisti juurde.


Eile käisin siis lõpuks traumapunktis. Ei jõudnud pere virisemist enam ära kuulata! :)

Esimeses kabinetis küsiti, et mis juhtus. Vastasin, et jalg valutab pea kuu aega, varem käisin igapäevaselt jooksmas, laupäeval oli võistlus, täna on valus isegi astuda, väänanud ei ole, paistetus puudub.
Teises kabinetis täpselt sama jutt. Kolmandas tehti kaks röntgenpilti.

Neljandas kabinetis tervitas mind vanem naine. "Mängisid jalgpalli jah?" "Väänasid jala välja?"
Mina: "Amm, pikemat aega juba valutab! Éi mingit väänamist ja valu on tingitud ainult jooksmisest."
Arst: "Mhm, ja jah, pildi järgi on luudega kõik korras. Pane jääd ja puhka, nägemist!"
Mina: "Aga...?!"
Arst: "Meie ei saa midagi rohkemat öelda! Kui valu üle ei lähe, mine perearsti juurde...head õhtut!"

Vot siis, just selle pärast ma arsti juurde minekuga nii kaua venitasin. :)
Vähemalt tean, et puudub mingi väsimusmurd vms.




Lõpuks koju jõudse panin riidesse ja läksin kõigi kiuste (sh. valu) paljajalu jooksma. Väga rahulikus tempos põllu peal! Alguses oli valus, lõpuks harjusin ära. Nautisin päikeseloojangut ja jalgu jahutavat kastest muru/heina.

Jube, kuidas mulle jooksmine meeldib...addicted!

10 kommentaari:

  1. Ma mingi paar aastat tagasi Viljandi järvejooksul kukkusin poole maa peal ja kui jalutamine lõppes, sisi kohalikku haiglasse traumapunkti ja röntgenisse - kõik korras, küll valu üle läheb. Paar päeva hiljem läksin ikka igaks juhuks Tallinnas ortopeedi juurde ja see saatis röntgenisse - ja selgus et abaluu lausa pikuti pooleks. Ühesõnaga - arstid pole tõesti kunagi kindlad, nagu ka röntgen... loodetavasti lähevad sul valud ikka kiiremalt üle!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Huh, ära hirmuta!
      Sellest ükskõiksusest jäi vastik tunne sisse....loodan, et nad ikka vaatasid korralikult neid pilte.

      Kustuta
  2. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  3. Kõhred on kulunud, sellest tuleb põletik, seda ei ole võimalik pildi pealt näha vist. See peaks tüüpviga olema mu meelest. Või ma eksin? Mul on tunne, et sa ei hakanud glükosamiini ja teisi toidulisandeid tarvitama, mida ma juba tükk aega tagasi soovitasin? Niisama iseenesest midagi üle ei lähe.

    Reimo

    VastaKustuta
  4. Ma ei tahaks uskuda, et mul kuskilt midagi juba kulub. Isegi kui keegi näitaks pildidl, et näed...halvasti on, ei usuks! :)
    Jooksmine on ju niivõrd loomulik tegevus. Jep, minu rumal põikpäisus!

    Ise arvan, et pigem luumübrise põletik või lihaserebend/ülepinge.

    Kas soovitad lisandeid oma kogemusest? Kui jah, siis palun räägi natuke pikemalt! Oleks väga huvitav ja kasulik teada!

    PS! Praegu olen lisandina ainult magneesiumit söönud!

    VastaKustuta
  5. Caltsiumit ja Omega 3 õli olen kasutanud juba väga kaua. Ütleme nii, et profülaktika mõttes pigem. Samas kui teed näiteks küki ja põlved raksuvad, siis on selge, et liigesed on kuivad. Paar päeva omega õli võttes enam ükski koht ei ragise. Caltsium on põhiliselt ikkagi selle pärast vajalik, et suure kukkumise korral vältida luumurde. Samas muudab tugevamaks ka kõhred ja liigesed.
    Umbes kaks aastat tagasi tundsin, et põlve tagant on veidikene jalg valus. Siis hakkasingi stabiilselt glükosamiini tarbima. Pärast seda pole kordagi sellist tunnet ka olnud kahe aasta jooksul, et midagi valutaks.

    Reimo

    VastaKustuta
  6. Lisan veel juurde, et kaltsium imendub kõige paremini, kui seda tarvitada koos D vitamiini ja magneesiumiga (kuulub samuti luukoesse). Magneesium imendub magneesiumtsitraadi vormis kõige paremini ning tema imendumist soodustavad vitamiinid B6 ja C. Kõiki neid päris eraldi ei pea otsima, on preparaate, kus on nt Ca, Mg ja D-vitamiin koos.
    Ma loodan, et sa jõuad võimalikult varsti ühe hea arsti juurde ning kindlasti ära jäta jonni ja ürita ikka spordiarsti konsultatsioonile saada.
    Kiiret paranemist ! :)

    Kelli

    VastaKustuta
  7. Proovi spordiarsti juurde minna! Seal nad vaevalt sind nii ükskõikselt minema saadavad.

    VastaKustuta
  8. Lahe, nii palju asjalikku juttu!

    Tuhnisin eile enda ravimikapis ja vanemaid külastades rüüstasin ka pisut nende oma.

    Leidsin magneesiumi ja omega3 tabletid.
    Täna ostan kõike muud juurde.

    Olen natuke skeptiline, aga kaotada pole ju midagi! Ehk siis teen proovi! U win! :)

    VastaKustuta
  9. Proovi jalaproteese!! See lahendus aitab jalgade tervist säästa ja vähendada tõenäolist kulumist. Kõik luud jäävad alles :)!

    terv. Siim ;)

    VastaKustuta