teisipäev, juuni 12, 2012

IT Band?

Yepikajee, enne ööjooksu oli mu vasak jalg kergelt hell. Nagu oleks korraliku puuka sõbra käes saanud! Teate küll seda mõnusat kohta (jala väliskülg põlvest üleval).

Kui mu suhteliselt värske blogi ajalugu vaadata, olen juba oma kolm/neli vigastust üle elanud.

Ma ei teagi kuidas need tugevad valud trenni tehes pika peale lihtsal taandunud on. Otseselt puhanud ja ravinud ma end ei ole.

Võib-olla olete isegi tähele pannud, et ühes postituses räägin jubedast valust ja juba järgmises, kuidas paarkümmend km jooksin.

Nii ongi, kõik paraneb kuidagi ise. Ma tean et see ei ole päris okei ja veel vähem loogiline, aga nii on siiani olnud.

Jah, just siiani. Täna saab olema neljas jooksuvaba päev! NELJAS!

Mu reie väliskülg on nii valus, et isegi kõndimine on vaevaline. Seekord ei lähe valu üle kui jalad soojaks saan. Tundub, et olen mingi korralikuma jamaga hakkama saanud.




Kaks viimast päeva olen 100m jooksnud ja sama targalt koju läinud. See valu on nii kuramuse terav/julm/piinav. Iga kokkupuude maaga surub hambad risti ja tekitab näkku grimassi.

Kõige hullem on see, et olen neli päeva puhanud ja muutusteta! Absoluutselt muutusteta! Võiksin öelda, et läheb isegi hullemaks!

Mis kurat see on!? Olen terve interneti läbi lugenud!

Lõpuks jõudsin juhuslikult mingi videoni ITBand-st. See tundub kõige loogilisemana. Vabandust ma ei ole väga "arsti inimene".

Ühes videos ütleb, et see võib isegi alguse saada päev otsa valesti istumisest (jala hoidmine pinges, varvaste peal).

Njah, just nii ma istun ja töötan. See seletaks, miks pole mingit paranemist ja miks peale tööd on jalal veel eriti valus.

Kas kellelgi on kogemusi?

7 kommentaari:

  1. Soovitaksin ikka arstile näidata, parem karta kui kahetseda..

    VastaKustuta
  2. Ma ka. Arst või füsio.
    Marius Unt on üks päris hea kogemustega füsio. Ta töötab seal :
    http://fysiopark.ee/teenused

    Iliotibial band sündroom tundub tõesti võimalik..

    Muide parim asi vigastuste ennetamiseks on minu arust massaaž. Ise kasutan iga päev foam roll'i ja kaks korda kuus (kui raatsin) käin ka massööri juures.
    Massööri võin ka soovitada : Rita Vindi (Kaarli massaažikeskus) - parim, kelle juures seni käinud olen.

    Parane ruttu!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hei,

      Tänud! :)

      Just tahtsin kirjutada selle foam rolli kohta.

      Kasutan ka sama vidinat iga päev nö. ennetava vahendina. Arvan, et see asjandus ongi mingi igast jamas kähku välja aidanud.

      Seekord ei taha valu kuidagi alla anda.

      Täna teen ülipika rullimise!!! :)

      Kustuta
  3. eks need vigastused tulevadki ootamatult enamasti. eihtipeale on põhjuseks liiga kiire kiiruslik areng, ise suudad aga lihaskond pole tegelikult veel harjunud/valmis jne... osade lihaste väsimus, mida tavaliselt ei pane jooksu ajal tähelegi aga.... need 100m-sed proovimisedki võivad pikendada paranemist. üldjuhul 10-15min jääd/külma haigele kohale iga tunni järel ja jala ülevalpool hoidmine + puhkus ca 1,5nädalat (olenevalt paranemisest tegelikult 1-2nädalat) ja siis tasapisi uuesti alustada aga mitte samalt tasemelt, mis oli enne vigastust. sama juttu räägib muidu iga spordiarst enamasti ja suure papi eest :D ma annan tasuta :P
    aga jah... RICE on tavaline ravi selliste jamade puhul, netist leiab palju -
    "Definition: The acronym R.I.C.E. stands for:
    Rest
    Ice
    Compression
    Elevation"

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sul on alti nii kuramuse head/asjalikud kommentaarid!
      Hästi palju abi!

      Hirmsad asjad on need vigastused!

      Kustuta
  4. Olles mitu korda sarnased vigastused läbi elanud,siis võin sind kurvastada. Vigastuse paranemisel ei toimu mingit muutust esimese 3-4 nädala jooksul. Mul võttis täielik paranemine 12 nädalat aega. Teine asi peaksid koormustega ettevaatlikum olema. Ma parandasin ööjooksul oma aega 1:21.32 peale hoopis siis kui hakkasin vähem treeenima kuid hoidusin tänu sellele
    vigastustest . Praegu teen vaid 200km kuus ja vorm elu parim

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Praegu tundubki, et see vigastus tahab rohkem aega kui olin arvestanud. Loodan siiski, et paranen kõige rohkem kahe nädalaga.

      Ma usun, et mingil hetkel saabki koormused alla lasta. Minu jaoks on kõik lihtsalt uus. Puudub igasugune põhi.

      Aga minu eesmärk ei ole vaid 1:20, tahaksin järmisel aastal joosta 10 min kiiremini (alla 1.10). Nii et ees on veel palju treenimist ja kilomeetreid! :)

      Kustuta