kolmapäev, mai 23, 2012

Muusika ja jooksmine

Oma jooksuteed alustasin koos Ipodi ja muusikaga. Eeskätt selles peituvas Nike+ lahenduse pärast, mis mõõdab laias laastus treeningu distantsi, aja jms. Kui ta mul juba kaasas oli, läksid alati ka kõrvaklapid kõrva ja muusika peale. Terve talve jooksin muusika saatel.




Kevadel jõudis kuskilt USA nurgast minuni Garmini GPS kell, mis annab treeningust täpse ülevaate. Sellega kaotas Ipodis Nike+ lahendus minu jaoks vajaduse. Viimased kolm kuud olen jooksnud ilma muusikata. Ipodist on saanud käekell. :)



Tahan veel öelda, et selle postitusega ei tee ma muusikaga jooksmist kuidagi maha. Lihtsalt kirjutan, miks mina pigem ilma jooksen.

Miks joosta ilma muusikata?

1. Rütm.

Alateadlikult või mitte, aga mingil põhjusel allume mingil määral kõrva jõudvale rütmile. Kõik autojuhid teavad, et mingit tüüpi muusika teeb tihtipeale gaasipedaalil oleva jala mitmeid kordi raskemaks.
Täheldasin, et sama juhtub ka joostes. Seda muidugi just tempokamate lugudega. Loomulikult on enamik laule erineva rütmiga ja kui veel taustaks raadiot kuulata, siis see pidev etteennustamatu rütmimuutus võib treeningu kvaliteeti päris tublisti rikkuda.

2. Tähelepanu.
Raskemate treeningute puhul on vähemalt minu tähelepanu tihti hajunud. Keha hoiak, jalgade/käte liikumine/asend, hingamine, tempo, rada, info kellal - see kõik nõuab palju palju tähelepanu.

Lisaks tuleb jälgida ümbrust. Inimesed kes vastu tulevad, inimesed kes mööduvad, kergliiklustee puudumisel autosid jne. Kui kõige selle juures jõuab su kõrvu veel mõnus tümakas, võib treening päris ohtlikuks osutuda. Usun, et kõigil on tulnud ette juhuseid kus astutakse näiteks teisele sportlasele kogemata ette.

3. Jooksmine ei vaja "maitseaineid"Kas igavleksite joostes, kui taustal puuduks muusika? Vaevalt küll, jooksmine on nagu väikestviisi meditatsioon. Rahustav ja kindlasti mitte seepärast, et päeva jooksul kogunenud energiaülejäägid saavad lõpuks kasutatud. Keha teeb tööd aga mõte puhkab. Lisaks veel värske õhk ja ilus loodus.



Tegelikult on vist isegi teaduslikult tõestatud, et muusika mõjutab tulemust. Ehk siis, raskel hetkel võib tempokas muusika tõeliseks päästerõngaks osutuda. Samas võid ka esimestel kilomeetritel end muusika saatel kinni joosta. :)


Pean tunnistama, et mõnel plaanivälisel treeningul panen siiski muusika mängima. Seda ei ole muidugi ammu juhtunud.

Üks parim kombinatsioon minu jaoks oli jooksmine, rahulik tempo, hea enesetunne, päikeseloojang ning jazzraadio/muusika. :)


2 kommentaari:

  1. Muusika osas on mul sama arvamus, jooksin ka alguses nii, aga nüüd ei talu muusikaga jooksmist.
    Kui see saladus pole siis kust ja mis hinnaga ostsid endale Garmini kella?Endal ka plaanis osta GPS-ga kell, kuid Eestist ostes tuleb kindlasti kallim..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hei hei,

      Ise ostsin ebay-st. Ma ei julgeks öelda, et odavam tuleb! :)

      Minu Garmin 405 läks kokku ~250$+35€ impordimaksud.

      Saatmiskulud + impordimaksud.
      Suht samasse auku.
      Muidugi oleneb kui vinget vahendit sul vaja läheb. ;)

      Küsi julgelt nõu kui ostuks läheb!

      Kustuta