reede, november 08, 2013

Uus jooksutehnika


Läbi kahe aasta olen päris mitmel korral kirjutanud jooksutehnikast ning kõigest selle juurde kuuluvast. Väga suur osa minust usub, et korralik tehnika on väga suurel märal eduka tulemuse aluseks.
Siin kohal ei räägi ma mitte ainult ökonoomsest liikumisest, vaid ka vigastusevabast jooksmisest. Et olla jooksumaailmas edukas, peab treenima järjepidevalt. Pausid kärbivad tohutult vormi.
Lisaks ei saa mainimata jätta, et mind häirib meeletult  valgete jooksjate JÕUGA jooksmine. Ma lihtsalt keeldun leppimast üldlevinud arusaamaga, et valge mees ei oska/suuda joosta sama ilusa tehnikaga nagu enamik mustamandri jooksjaid.

Kõige jubedam ja levinum kommentaar, mis minu arust ka Eesti tippude seas tihti läbi käib on „Pole mõtet tehnikat muuta, ökonoomsus on vastavalt kehale ise välja kujunenud.“ Uskuge mind, väga palju on võimalik muuta.


Pikk sissejuhatus sai nüüd lõpu ning püüan lõpuks olulise kallale asuda.

Võidupüha maratonilt sain esimese  videosalvestuse oma jooksutehnika kohata (Aitäh Siret ja Rünno). Ütlen ausalt - nähtud pilt ei rahuldanud mind. Minu tehnikal ei olnud midagi tõsist viga, aga arenguruumi näis olevat veel omajagu.
http://www.youtube.com/watch?v=FAangwFSOEs
 
Sealt edasi, võtsin aluseks eliitjooksjate videod ning püüdsin esialgu trennides nende tehnikat lihtsalt matkida. Lugesin veidike juurde ning jõudsin läbi barefoot- ja chirunningu poserunning meetodi juurde.

Poserunning meetod põhineb arusaamal, et keha on pidevas kukkumises ning äratõuget ei toimu. Selle asemel asetatakse jalg võrdlemisi kiiresti üha uuesti keha pikalikukkumise vältimiseks enda ette. Jalgade liikumisel tekib justkui rattaefekti. Selline pidev „kukkumine“ tagab ökonoomse ja kerge edasiliikumise. Lisaks on selle tehnika aluseks kõrge sammutihedus (min 180 sammu minutis). Ühtlasi peetakse seda tehnikat tihti üheks mustanahaliste edu saladuseks.
Proovisin ja olin esialgu positiivselt üllatunud. Uus lähenemine tundus huvitav ning päris sarnane sellele, mida olin taga ajanud. Kuid midagi oli pildil ikkagi valesti. See ei olnud piisavalt ökonoomne, kiire, lihtne ning nõudis liiga palju tähelepanu. Kokkuvõttes ei tundunud see kuidagi loomulik.

Matsin end jälle videote ja artiklite kuhjade alla ning pea igas trennis proovisin leida seda õiget liigutust. Olin oma avastusretke poole peal, kui jooksin Narva Energiajooksul ning ebaõnnestusin täielikult. See kergelt rikutud tehnika, andis võistlusel kõvasti tunda.
Võtsin SEB maratoni hirmus aja maha ning keskendusin oma keha välja pakutud loomulikule sammule. Kui maraton sai enam-vähem tulemusega läbitud, asusin jäärapäiselt jällegi tehnika lihvimise kallale.

Uus tehnika
Ma tahan uskuda, et jõudsin pooleteist kuu eest lõpuks millegi olulise jälile. Usun, et ökonoomse tehnika saladus peitub energia taaskasutamises. Kõlab natuke nagu mingi tänapäevane moodne maailmaparandamise aktsioon, aga püüan mõtet selgitada.

Juba eelmisel talvel Vibram fivefingerseid kasutades kirjutasin kuskil postituses, et peale teatud kilometraaži oleksin justkui jooksmise asemel edasi „põrganud“. Siis ei osanud ma sellele tähelepanu pöörata.
Kui vaadata allolevat lühikest videot, võib selgelt öelda, et esiplaanil oleva jooksja kand puudutab vaevu maad. Kindlasti ta ei toetu kannaga maapinnale. Äratõuke asemel näen pigem justkui jala üles tõstmist/tõmmet, mitte äratõuget.
http://www.youtube.com/watch?v=rV7E6Qi5ifg

Posemeetod running nimetab seda „pull“ ehk tõmbeks. Täpselt nii see esialgu videot vaadates tundub. Jooksja tõmbab jala maast lahti, et saaks kiiremini kukkumise vältimiseks jala uuesti enda ette asetada.

Minu arust ei ole tegu ei äratõuke (push) ega äratõmbega (pull), vaid puhtalt energia taaskasutamisega, kus achilleuse kõõlus käitub nagu vedru.
Vaata allolevat „imelist“ J joonist:

Mõte ei jõudnud kohale?

Jalg maandub ning kand liigub maapinna poole. Achilleus käitub koos lestlihasega (soleus) nagu vedru, mis selle liikumise käigus pingule/pinge alla tõmmatakse. Maandumisenergia (tasuta energia) salvestatakse selles looduslikus vedrumehhanismis.

Nüüd edasi tahab vedru iga hinna eest oma algset vormi taastada. Kaldes keha jõuab punkti, mil toetusjalg saab end uuesti välja sirutada. Sirutus toimub ilma minimaalse pingutusega. Vedru tõmbub kokku ning maandumisel salvestatud energia vabaneb, „visates“ jooksja jala/keha nö. tasuta edasi.

Inimesed kes jooksevad üle kanna või isegi maanduvad jala keskosale, ei kasuta absoluutselt seda looduse poolt antut ökonoomset mehhanismi. Edasiliikumiseks kasutatakse ainult lihasjõudu, mis on kordi energiakulukam.
http://www.youtube.com/watch?v=RayIY7svick
 

Minu eelmise postituse videol on näha, kuidas kannad ei puuduta täielikult maad. Üleval räägitud „põrkamiseefekt“ tuleb seal selgesti ilmsiks. Võib jääda mulje, et selline tehnika toimib ainult kiirelt joostes. Jah, videol jooksen umbes 3:10-3:15 min/km tempoga, tegelikult kasutan sama tehnikat ka aeglaselt joostes.

Sain innustust

Veidike sain innustus Jooksuportaalis ilmunud Selliku lugudest, kus tihti räägiti „andekast pöiast“.
Mäkkejooksud, spetsiaalsed pöia tugevdamise jooksud ja harjutused – pöid ees ja pöid taga. J Loomulikult ei õnnestunud mul ühtki tema jooksuvideot leida. Siiski sisimas mõtlesin, et äkki oli just „andeka pöia“ all silmas peetud minu kirjeldatud tehnikat.
 
Mis on muutunud peale uue tehnika juurutamist?

Ma suudan joosta kiiremini, ajaliselt kauem ning madalama pulsisagedusega. Mu säärelihaste ümbermõõt on 1,5 kuuga kõige laiemast kohast vähenenud ligi 6cm. Mu säärelihased on täiesti pingevabad.
 
Lisamärkuseks: ma ei venita (ÜLDSE EI VENITA), ega tee muid lõdvestavaid harjutusi. Ei käi massažis ning olen lõpetanud ka jalgade rullimise vahu/taignarulliga.
Olen vigastusevaba alates 2013 aasta märtsist. Jooksen kuus keskmiselt 400-500km. Selle kilometraaži sisse kuuluvad intervalltreeningud, fartlekid, pikad jooksud jms.
Lisaks suvised rattakilomeetrid (umbes 1600km).

Mu jooksujalatsite tallad on minimaalselt kulunud. Allolevate tossudega olen läbinud umbes 1200km, 95% sellest asfaltil. Tallad näevad välja peaaegu nagu uued. (Võrdle tossu ninas oleva kulumata mustriga). Jalatsite pealsed on korralikult kulunud, lausa piinlikult aukus. Kohe kohe ostan uue paari jalatseid, ootan kuni Jooksuekspert ära puhkab. J
 
Mu jooksusamm on nii vaikne, et ehmatan tahtmatult inimesi. Ausõna! See ei ole tegelikult naljakas.
Ma reaalselt vahel lohistan veidike jalgu või köhatan, et seljatagant lähenevale inimesele enda tulekust kaugemalt märku anda. Te ei kujuta ette kui palju karjatusi ja tõmblemist ma olen TAHTMATULT tekitanud.

Kuigi postituse pealkiri on "Uus jooksutehnika," ei jõudnud ma kõiki detaile käsitleda ning keskendusin esialgu pöia ja kõõluste tööle. Püüan tulevastes postitustes ka muust tähtsast juttu teha.

 
Loodan väga, et mu positus andis kellelegi mõtlemisainet. Minu tehnika vajab veel lihvimist, aga olen tubli alguse ära teinud. Isegi kui mu mõttelend on kellegi jaoks totaalne lollus, siis enamik nõustub, et vähemalt videolt näeb see tervislik ning ilus välja.

30 kommentaari:

  1. seda inimeste ehmatamist olen isegi kogenud ja ainult päka peal jooksmisele ka pikematel maadel suht lähedale jõudnud.
    Minu arvamuse kohaselt on Pose meetod tegelikult hea aga ei sobi mulle - seal on siiski väga oluline ülisuur arv erinevaid hüppeid ja just jõu arendamine äratõukeks (kiirete jooksjate puhul väga hea). Isiklikult meeldib Chirunning stiil ja mõte rohkem ja kuigi ma ise ei jälgi otseselt seda, siis suhteliselt selle sarnane mu stiil on - ikkagi kõik on enda tunnetamise küsimus ja enda leidmise küsimus, mis kõik tuleb lugematu arvu jooksukilomeetrite läbimisega. Ilmselt on mu stiil midagi head mõlemast. Olen kunagi blogis kirjutanud suht pika jutukese just neid tehnikaid analüüsides ning võrreldes :D
    tänapäeval on vist sadu meetodeid järjest välja mõeldud aga eks nad ole tegelikult suht sarnaste põhimõtete peale üles ehitatud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tõsi, kogu see tehnika maailm on nii kirju. Tuleb leida enda jaoks see õige kesktee...et edasiliikumine oleks väiksema võimaliku energiakuluga.

      Natuke kartsin, et kogu see postitus kisub liiga tõsiseks ja pikaks ning keegi ei viitsigi lugeda. Tundub, et vähemalt mõned võtsid vaevaks. :)

      Kustuta
    2. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

      Kustuta
    3. http://jooksust.blogspot.com/2009/02/aeg-liigub-ikka-nii-kiiresti.html
      :P

      tehnika võrdlemisi ja uurimisi on tehtud varem ja tehakse ka edaspidi :D :P

      Kustuta
  2. Kindlasti tuleb tehnika parandamine kasuks, kuid nagu ka mainitud siis esialgu ''vägisi'' uue tehnika proovimine võib jah palju energiat kulutada ja ka pulsid üles lüüa.

    Järgmises kirjutises võiksid välja tuua üldised nõuanded/nipid mille alusel Sul õnnestus see liikumisviis saavutada (et millele pöörasid tähelepanu või eriti rõhutasid).

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh soovituse eest. Kirjutan vahepeal ühe vähem deep postituse ning siis tuleb paari soovitusega jutt. :)

      Kustuta
  3. Väga asjalik lugemine.

    VastaKustuta
  4. Mul endal on arusaam ,et mustad mehed on omaette liik selle tõttu milline on nende elustiil väljaspool 1 või 2 tunnist treeningut. Tegemist on ilmselgelt sitkete indiviididega ,kes on kogenud tapvat palavust, nälga ja muud vastupidavust suurendavaid elemente. Jooks minu maailmas eeldab tervet vaimu, hinge ja keha. Valge euromees teeb oma trennid ära ,ajab pasta näost sisse ja passib kontoris edasi:) Argumenteerige ,palun!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. llmselt on veel 100 faktorit, mis teeb neist kordi paremad jooksjad. Mina lihtsalt puudutasin tehnika teemat. :) ainult tehnika ei tee veel kahjuks imesid.

      Ega ei ole see valge jooksumehe elu ka teab mis lihtne.

      Kustuta
    2. Eks see jooksutehnika uurimine ja reaalselt rakendamise point on eelkõige selle jaoks ,et 40 aasta pärast me ka võimelised jooksma oleks. Iseasi kas enam nii kiiresti ja kaugele aga ,et selle lihtne nauding alles jääks. Tean palju tuttavaid ultrajooksjaid ,kel keha sõna otseses mõttes laguneb laiali ja mulle vähemalt tundub et rõhk on tahtejõuga läbi surumises ,mitte endale jooksu lihtsamaks muutmine (100-250 km peal annaks kindlasti hea tulemuse). Nagu ka chirunningu puhul on oluline kogu keha hoida lõdvana ja kasutada kompaktselt seda mis looduse poolt antud.

      poserunning - chirunning hambad - ristis running -tähtis on areng ja tõde on muutuses niikuinii:) Meenub siinkohal see barefooti idee mis Eestisse ka jõudis. Ma juba huviga ootan Indrek mis jutt siin blogis näiteks 2 aasta pärast on. Loen huviga.

      Sa võiks mingi lühiülevaate postitada kõikidest jooksutehnikatest +jooksufilosoofiates (lisaks pose-ile)

      Kustuta
    3. Täpselt! Esiteks oma keha hoidmine pikas perspektiivis kui ka hooaja vältel ja välisel ajal. Tugevamad on ikka need, kes on saanud vahetpidamata harjutada. Oma selle aasta maratoni tulemuse jooksin vaid kolme/nelja kuu trenni pealt. Kes teab, mis ma järgmisel aastal suudan, kui terve talve saan pausideta treenida.

      Eks ma loen vahel harva isegi oma vanu postitusi. Mitte kunagi häbi ja kahetsusega. Kogu proovitu ja läbielatu on mind loodetavasti õigemas suunas edasi viinud. :)

      Kustuta
    4. Eks me kõik õpine nii oma vigadest kui ka ka edusammudest!
      alati tasub uuesti lugeda - selle jaoks ongi blogi hea, kõik jääb alles ja saad analüüsida, mis on muutunud

      Kustuta
  5. Siinkohal meenus miskipärast Paula Radcliffe-i "jooksutehnika" :)

    VastaKustuta
  6. Kuigi Paula tehnika näeb jube välja, siis aegluubis vaadatuna jookseb ka tema puhtalt pöial.

    http://youtu.be/9jJ7bWJfp64

    VastaKustuta
  7. Kas see on õige, et sääre ümbermõõt vähenes, mitte ei suurenenud? Mis toimus samal ajal reie ümbermõõduga? Kas sa ei karda, et ilma venitamiseta hakkavad vigastused tekkima. Praeguse tehnika valguses Achilleuse kõõluses näiteks, mis võib jäigaks minna.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kindlasti vähenes, ma usun. Mida vähem lihaseid keha raskuskeskmest allpool, seda kergem on ja joosta ja kiirem. Keenialaste üheks trumbiks on näiteks väike sääre ja achilleuyse ümbermõõt.

      siin on väga vale arusaam - just venitamine tekitab vigastusi ja indrek hoidub vigastustest, kuna ei venita! paraneb jooksuökonoomia ja väheneb energiatarve jooksmisel. So simple it is!

      Kustuta
    2. Tark Rünno! :) Ja päriselt on ka tark!

      Ma ei näe põhjust miks achilleus peaks jäigaks minema! Vastu pidi, mul kulus ligi kuu aega, et ta elastsemaks muutuks.
      See põrkamisefekt ei tule üleöö. Ma ei tea millest see sõltub, aga mida rohkem ma nii jooksen, seda meeldivam kogu üritus mulle on.

      Pidage mind hulluks, aga achilleuse elastsus on minu arust suuresti seoses vedeliku tarbimisega. Kui oled vähe vedelikku tarbinud, ei taha see nõtkus ja elastsus jalgadesse tulla.

      Kustuta
    3. oh mis tee nüüd, punastab... :D

      aga vedelikurtarbimise jutt on küll õige!
      Tark Indrek, päriselt ka! :P

      Kustuta
  8. Mis põhjendus on venitamisest hoidumisega vigastusi vältida? Ühelt poolt, tõesti, loomad ja iidsed jooksjad endid ei venitanud. Teiselt poolt teama ju kõik lugusid, kus lühenenud lihased on tekitanud probleeme alates lihaste düsbalansist kuni vigastusteni.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. vigastusi tekitab harjumatu koormus, ülekoormus, valed jookusjalanõud. Seda, et lühenenud lihas seda teeb, see on lihtsalt spekulatsioon ja vabanuds sel teemal. Tegelikkuses on asi vastupidi - just nõrgaks venitatud lihased tekitavad rohkem vigastusi.
      kõige olulisem on siiski koormuste ja keha jälgimine. Õige jooksustiiliga joostes, nagu ka Indrek seda üritab teha, väheneb vigastuste oht kardinaalselt, kuna ta ei kasuta lihaseid nii palju, mis on näha ka sääreümbermõõdu vähenemisest vaid kõõluste inertsi, :P

      Kustuta
    2. Lisan vaid veel, et ei suru arvamust peale. See on meie endi individuaalne tähelepanek ja arvamus. Somehow meile see sobib.

      Mul puuduvad igasugused jamad lihastega. Ei venita, käi saunas, tee harjutusi ega massaži.
      Luban, et olen aus...ja kui eksisin võtan oma sõnad selles osas tagasi ning tunnistan viga.

      Praegu on elu lill.

      Kustuta
    3. eks see ongi igaühe enda otsustada, mida usub. usus on suur jõud :P

      eks see on nagu tossudegagi - vahepeal suruti peale ilgelt toestatud tosse ja see ainuke võimalus vigastustest pääseda, nüüd on leitud, et tekib hoopis rohkem vigastusi. Samas paljud usuvad ja järgivad ikka vana "tava" ning on vanas usus edasi, osad lähevad uuega kaasa. See on ka päris usklike samamoodi - nendele on võimatu midagi peale suruda, nad peavad ise avastama ja leidma õige tee. samas vigastusi tekib muidugi mõlemal juhul. Lihtsalt üks põhjustab rohkem, kui teine. tegijal juhtub ikka....
      Selles mõttes ei tõesta ka võibolla kunagi tulev probleem, seda, Indrek, kas sul oli õigus või vale - juhtub ikka, ka aafriklastel :D ja ei pruugi olla seost sinu praeguste arvamustega, vaid sai näiteks lihtsalt korra üle pingutatud vms...
      aga kes igaüks leiab ja avastab kõik ise, selles mõttes ei suru kindlasti teistele peale midagi... las kõigile jääb oma usk - see on püha :P

      Kustuta
  9. Väga põnev, kutid, väga põnev! Ma lugesin kohe suure huviga postitust ja teie keskustelu.
    Kasulik post! (Y)

    VastaKustuta
  10. Ma olen ise ka sarnase jooksutehnika ja sellele sobivate jalatsite pooldaja. Ainult see venitamise kohta käiv tundus tavapärasele vastupidine. Aga nagu kokkusattumusena, tuli mulle täna seda infot ka teiselt poolt. Eks peab süvenema ja uurima hakkama. Aga kuidas on muutunud reie ümbermõõt? See sääre ümbermõõdu dünaamika teeb mind, kui sama stiili harrastajat murelikuks, sest soov on omada ka "mehe sääri" :P
    21:54
    08:15

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hei,

      Püüdsin leida varasemast ajast säärelihaste pilti, mida ei ole seda ei ole.

      Mulle tundub, et lihas on lihtsalt ülespoole "liikunud". Mitte jalutanud, aga kuju tänu erinevale töötegemisele muutunud.

      Varem oli nagu terve säär üks suuur pikk lihas.

      Ma olin varem kimpus sellise asjaga nagu Compartment Sydrome, st. et säärelihased ei mahtunud mingisse neid ümbritsevasse limakapslisse ära. Seda põhjustas pidev ülepinge ja liigne "kasutamine" (overuse). Võib-olla on nende suurus nüüd lihtsalt normalisserunud.

      Reie varasem ümbermõõt mul puudub, aga vähemalt pükste järgi ütleks, et midagi ei ole muutunud.

      Usu mind, su mure on asjatu...jalad on ikkagi nagu mehe omad. Kanajalgadest on asi kaugel kaugel kaugel.

      Kustuta
  11. See nn säärelihase ülespooleliikumine tundub küll tõene olevat. Mustadel meestel on nt säärelihased tunduvalt kõrgemal.

    VastaKustuta
  12. Huvitav, väga huvitav. Tuletas mulle jällegi meelde, kui palju mul veel õppida ja parandada vaja on. Kommenteeriks keegi minu treeningutest rääkivat blogi ka sama sisukalt ja põhjalikult. :)

    VastaKustuta